Τη βδομάδα που έφυγε (Ειδήσεις)

28Ιον.08

Φύτεψαν δέντρο ηλικίας 2.000 ετών

Είναι μόλις τριών ετών και έχει ύψος περίπου ένα μέτρο, όμως ο «Μαθουσάλας» μεγαλώνει κανονικά. Το μικρό φοινικόδεντρο βλάστησε το 2005 από έναν σπόρο που ανακαλύφθηκε στην περιοχή Μασάντα του Ισραήλ. Οι επιστήμονες εκτίμησαν τον καρπό (καθώς και άλλους που δεν βλάστησαν) σε ηλικία 2.000 χρόνων, καθιστώντας το δέντρο ως το παλαιότερο γνωστό καλλιεργήσιμο δέντρο της ιστορίας. Αναλύοντας το DNA του φυτού, ερευνητές του Ιατρικού Ερευνητικού Κέντρου στον Ιατρικό Οργανισμό Hadassah του Ισραήλ βρήκαν ότι το αρχαίο φυτό μοιράζεται τα μισά και πλέον γονίδια με σύγχρονα καλλιεργούμενα είδη φοινικόδεντρων. Το προηγούμενο δέντρο που είχε πιστοποιημένα καλλιεργηθεί ήταν ένας λωτός ηλικίας 1.300 ετών.

Ξεκινάει ο επιταχυντής

Η ανακοίνωση του CERN αναφέρει: «Η έναρξη του 27 χιλιομέτρων επιταχυντή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2007 με την επιτυχή ψύξη των 2 από τα 8 τμήματά του. Σήμερα, 5 από τα τμήματα βρίσκονται ήδη, ή πολύ κοντά, στην τελική θερμοκρασία λειτουργίας τους που είναι 1,9 βαθμοί πάνω από το απόλυτο μηδέν (δηλαδή, -271,1ο), ενώ τα υπόλοιπα 3 τμήματα πλησιάζουν τη θερμοκρασία αυτή. Με το τέλος της ψύξης θα ολοκληρωθεί ο ηλεκτρολογικός έλεγχος, σε αναμονή πλέον των πρώτων δεσμών πρωτονίων που αναμένονται τον Αύγουστο». Εναρξη λοιπόν το καλοκαίρι, για τον πολυαναμενόμενο επιταχυντή του LHC που θα προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ δεσμών πρωτονίων σε ενέργειες που δεν έχουν ποτέ ξανά επιτευχθεί σε πείραμα. Εις απάντησιν των κινδυνολόγων, το CERN ζήτησε τη σύνταξη μιας έκθεσης ασφαλείας από 20 ανεξάρτητους ειδικούς, η οποία τονίζει ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας.

Eνα δισεκατομμύριο υπολογιστές

Oι προσωπικοί υπολογιστές που βρίσκονται σε χρήση ξεπέρασαν το 1 δισ., ανακοίνωσε η εταιρεία ερευνών Gartner στο Ελσίνκι, πριν από λίγες μέρες. Ιδιαίτερη ανάπτυξη εμφανίζουν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ η πρόβλεψη θέλει τους ενεργούς υπολογιστές να διπλασιάζονται παγκοσμίως ώς το 2014. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ενώ σήμερα το 58% των ενεργών υπολογιστών βρίσκεται στις ώριμες οικονομίες, μόλις διπλασιαστεί το σύνολό τους, ο αριθμός αυτός θα πέσει στο 30%. Ακόμα εκτιμάται ότι φέτος θα πεταχτούν 35 εκατομμύρια pc, χωρίς καμιά πρόνοια για τις εξαιρετικά βλαβερές συνέπειές τους στο περιβάλλον.

Advertisements


No Responses Yet to “Τη βδομάδα που έφυγε (Ειδήσεις)”

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: