Βιολειτουργικά τρόφιμα απο τη Θεσσαλία

31Μαρ.08

Μια νέα ανακάλυψη του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη βιολειτουργικών τροφίμων, ενός τομέα καταναλωτικών προϊόντων που γνωρίζει άνθηση διεθνώς και θα μπορούσε να τονώσει την οικονομία της ελληνικής περιφέρειας.

Οι ερευνητές κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα γιαούρτι με αγγειοδιασταλτική δράση, βασισμένοι σε μια ποικιλία σταφυλιών της περιοχής του Τυρνάβου η οποία εμφανίζει υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών στοιχείων.

Βάση δεδομένων

Ο Δημήτρης Κουρέτας, επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας περνάει πολύ χρόνο από τη ζωή του ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να ανακαλύψει φυτά με ενδιαφέρουσες βιολογικές ιδιότητες, όπως ουσίες με αντικαρκινική, αντιλιπιδεμική, αντιμικροβιακή δράση κ.ο.κ. Η έρευνά του καταλήγει στον εμπλουτισμό μιας βάσης δεδομένων η οποία αναδεικνύει μια νέα παρθένα ανεκμετάλλευτη πλουτοπαραγωγική πηγή που κυριολεκτικά «ανθεί» στη ελληνική ύπαιθρο. «Είναι χιλιάδες τα φυτά της ελληνικής υπαίθρου που διαθέτουν σπάνιες αρωματικές ή φαρμακευτικές ιδιότητες. Για την ακρίβεια, περισσότερα από τα μισά φυτά όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου που παρουσιάζουν τέτοιο ενδιαφέρον, φύονται η καλλιεργούνται εδώ», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η αιτία γι’ αυτό το φαινόμενο βρίσκεται στο κλίμα, στην ποικιλία που παρατηρείται στην γεωμορφολογία του ελληνικού τοπίου καθώς και στους συγκεκριμένους τρόπους καλλιέργειας που ανέπτυξαν οι Έλληνες αγρότες ανά τους αιώνες. Τα φυτά αυτά δεν μπορούν να αντιγραφούν στο εργαστήριο τις περισσότερες φορές αλλά ακόμα και αν μπορούσαν είναι αμφίβολο αν θα συνέφερε οποιαδήποτε εταιρεία να το πράξει, αφού η Φύση είναι σε κάθε περίπτωση το καλύτερο επιστημονικό εργαστήριο. «Σε ένα από τα ταξίδια μου στην περιοχή του Τυρνάβου ανακάλυψα και την συγκεκριμένη ποικιλία σταφυλιού, η οποία εμφανίζει υψηλές συγκεντρώσεις σε πολυφαινόλες, μια ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση».

Το οξειδωτικό στρες αφορά την δημιουργία ελευθέρων ριζών. Ατόμων, ή μορίων δηλαδή που χάνουν ένα ηλεκτρόνιο από την στοιβάδα τους, καθώς το οξυγόνο ή το άζωτο το «κλέβουν» προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά στον οργανισμό μας. Οι ελεύθερες ρίζες φθείρουν τα κύτταρά μας ακριβώς όπως η σκουριά μπορεί να βλάψει ένα μέταλλο.

Οι ελεύθερες ρίζες ευθύνονται για την εμφάνιση μιας σειράς ασθενειών, όπως ο διαβήτης, κάποιες μορφές καρδιοπαθειών αλλά και καρκίνου. «Ο οργανισμός μας διαθέτει φυσικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς που ρυθμίζουν αυτό το πρόβλημα. Ενας άλλος τρόπος αντιμετώπισης είναι με τη διατροφή και γι’ αυτό ακούμε να προτείνουν συνεχώς τη λήψη πράσινων τροφών ή τροφών με αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι το μπρόκολο, η τομάτα, το λεμόνι, το σταφύλι κ.ο.κ.», λέει ο Δημήτρης Κουρέτας. «Ομως είναι βέβαιο πως δεν μπορεί κανείς να βρίσκει όλες τις τροφές που χρειάζεται γι’ αυτό το σκοπό. Αυτό που κάνουμε είναι ότι απομονώνουμε τα αντιοξειδωτικά στοιχεία δημιουργώντας εκχυλίσματα τα οποία στη συνέχεια προσθέτουμε σε αδρανή τρόφιμα όπως είναι τα γαλακτοκομικά».

Χάρη στην τεχνολογία που ανέπτυξε το τμήμα φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον καθηγητή Λέανδρο Σκαλτσούνη, οι ερευνητές μπόρεσαν να απομονώσουν 1 γρ. εκχυλίσματος για κάθε κιλό σταφυλιών, ποσότητα που θεωρείται πολύ μεγάλη σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες και η οποία θα βοηθήσει στην πιθανή εμπορική αξιοποίηση της ανακάλυψης. Η δράση του εκχυλίσματος ελέγχθηκε σε κλινικές μελέτες που πραγματοποίησε η ομάδα του καρδιοχειρουργού Δημήτρη Κρεμαστινού. «Συγκεκριμένα, μια ώρα μετά τη λήψη της, φάνηκε πως διπλασιαζόταν η διάμετρος των βασικών αγγείων», λέει ο ίδιος.

Το ερώτημα τώρα είναι αν θα βρει και το δρόμο της προς το εμπόριο η συγκεκριμένη ευρεσιτεχνία ή όχι.

Και αρτοσκευάσματα…

Μέχρις στιγμής, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει διάφορες εταιρείες, όμως μία μόνο φαίνεται και έτοιμη να προχωρήσει. «Αν όλα πάνε καλά, τότε μέχρι το τέλος του έτους θα κυκλοφορήσουν αρτοσκευάσματα που θα περιέχουν το εκχύλισμα», λέει ο Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος βλέπει στην ελληνική ύπαιθρο την προοπτική γέννησης μιας πράσινης βιοτεχνολογικής εγχώριας βιομηχανίας. Στα σχέδιά του βρίσκονται ακόμα η κυκλοφορία ενός γιαουρτιού και ενός φυσικού χυμού. «Στην ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν φυτά που θα μπορούσαν να μας δώσουν εντυπωσιακές επιχειρηματικές δράσεις στο χώρο των βιολειτουργικών τροφίμων ο οποίος ανθεί διεθνώς. Συνεταιρισμοί αγροτών και επιχειρήσεις, θα έπρεπε να βοηθηθούν να δουν σοβαρά αυτή την προοπτική», υποστηρίζει ο ίδιος.



No Responses Yet to “Βιολειτουργικά τρόφιμα απο τη Θεσσαλία”

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε